M100 events

Caravana Neutralității Climatice, Iași, 29-30 Iulie

UrbanizeHub M100 Iasi 56
UrbanizeHub M100 Iasi 102
UrbanizeHub M100 Iasi 50
UrbanizeHub M100 Iasi 43

Am reunit la masa discuțiilor, în contextul Misiunii Oglindă M100, în zona de Nord-Est a țării, reprezentanți ai tuturor părților implicate: de la administrații locale și zone metropolitane până la instituții culturale și de educație, societate civilă și cetățeni preocupați de tema sustenabilității și a neutralității climatice. Am adus în atenție oportunitățile M100 și am aflat despre proiecte de sustenabilitate deja implementate sau planificate în orașele prezente la dezbatere: Iași, Suceava, Bârlad, Bacău și Botoșani.  

Caravana din inima Moldovei a debutat cu activități de citizen engagement – o nouă ediție a concursului de soluții verzi Urban Lab, organizat de partenerii Urbanize Hub și cel de educație pentru liceeni și studenți “Tineri pentru neutralitate climatică”, organizat de partenerul M100 - Ordinul Arhitecților din România – cu sprijinul Asociației De-a arhitectura. Participanți au primit informații despre proiectul M100, exemple de bune practici din orașe din Europa, apoi s-au creat echipe și au fost invitați să identifice soluții eficiente prietenoase cu orașele pentru a atinge neutralitate climatică.

În a doua zi, într-o locație istorică – Palatul Culturii din Iași – am adus la aceeași masă, în cadrul Conferinței M100, reprezentanți ai administrațiilor locale din zona de Nord-Est a țării dar și reprezentanți ai ecosistemului verde, din zona nonguvernamentală.

Ovidiu Cîmpean, Coordonator M100 și Secretar de Stat MIPE a prezentat proiectul M100, obiectivele, avantajele și beneficiile pe care cele 10 orașe selectate le vor avea prin oportunitatea de a lucra alături de experții M100 pentru a-și crea planurile de acțiune climatică și planurile de investiții aferent.

Primarul Municipiului Iași – Mihai Chirica a continuat cu o prezentare a proiectelor în curs prin care Iașiul a făcut pași importanți în domeniile cheie pentru neutralitate climatică, de la urbanism, la mobilitate sau energie regenerabilă. Printre acestea, se numără programul de eficiență energetică pentru școli, sau modernizarea și electrificarea transportului public, ambele cu reducerea semnificativă a emisiilor de CO2. 

Ion Lungu, Primarul Sucevei - unul dintre cele trei orașe deja acceptate în Misiunea UE “100 de orașe neutre climatic până în 2030” a punctat faptul că orașul a fost primul din țară care a implementat infrastructura de transport electric. De asemenea, a vorbit despre sistemul de iluminat public de tip led implementat prin fonduri europene, și despre cel de gestionare a deșeurilor. În zona de mediu, a fost amintită creșterea suprafeței verzi, orașul Suceava având în jur circa 20 ha de pădure-parc.

Beatrice Birtum - OAR, a prezentat la Iași cele trei parteneriate care susțin efortul de tranziție către neutralitate climatică: unul estetic – politica recentă europeană din domeniul arhitecturii și mediului construit Noul Bauhaus European, cu unul dintre piloni cu referire la estetică – raportarea la valorile culturale, unul tehnic – adoptarea progresului tehnologic și a soluțiilor pe care acesta ni-l oferă și unul financiar – o abordare care să potențeze finanțarea privată prin intermediul resurselor publice.

Conferința a continuat cu un panel dedicat autorităților locale din zona Moldovei, moderat de Marius Cristea, cu o participare la nivel de reprezentanți administrativi din cele cinci orașe: Iași, Suceava, Bârlad, Bacău și Botoșani.  

Au fost prezenți Ana-Maria Vintilă - Viceprimar Bârlad, Monica Zlăvog  - Director Adjunct ADR Nord-Est, Mihai Chirica - Primar Iași, Ion Lungu - Primar Suceava, Diana Marin - Arhitect Șef Municipiul Bacău, Elena Monica Manoliu - Manager Programe de Investiții ADI Zona Metropolitană Iași și Mircea Magdalena - Administrator Public Municipiul Botoșani.

Discuțiile s-au focusat pe tema planificării urbane și a soluțiilor pentru zonele care s-au dezvoltat în jurul marilor orașe. Printre concluzii, s-a punctat faptul că una dintre cele mai mari surse de poluare este confortul. Astfel, încălzirea urbană și mobilitatea sunt printre principalii poluatori. În acest context, responsabilitatea la nivel de individ în ceea ce privește emisiile dar și nevoia ca cetățenii să înțeleagă că toate măsurile aplicate la nivel de administrații, deși vin cu nevoia de adaptare și schimbare a unor obiceiuri, contribuie la creșterea calității vieții. 

Corina Dumitru, Consilier Superior în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării a prezentat politicile inovatoare aduse prin Misiunile Europene și, în acest context, oportunitățile de finanțare a planurilor pentru neutralitate climatică. 

Au luat, apoi, cuvântul organizații locale nonguvernamentale și reprezentanți ai unor instituții de învățământ superior care au povestit despre proiecte care contribuie la Misiunea Orașelor sustenabile și neutre climatic. Au fost prezenți Răzvan Nica - Prodecan Facultatea de Arhitectură și Urbanism TUIASI, Alexandrina Dinga - Președinte Executiv Asociația Civica, Cristina Cāpităniță - Manager Proiecte Asociația Mai Bine, Alex Luchici - Președinte Alianța pentru Transport Alternativ Iași, Mihai Bulai - Prodecan Facultatea de Geografie și Geologie UAIC IAŞI, 

În urma discuțiilor, s-a ajuns la concluzia că mediul universitar și cel nonguvernamental joacă un rol foarte important și ar fi și mai bine utilizat dacă ar exista o colaborare între acestea și administrațiile locale. O abordare colaborativă și existența unui sistem de întâlniri de lucru cu primăriile, un tip de structură de consultare, ar putea oferi oportunitatea de a schimba idei și teme de lucru.

S-a punctat nevoia ca la nivel instituțional să existe oameni pregătiți să înțeleagă problemele legate de sustenabilitate. Pe de altă parte, e nevoie ca ONG-urile să meargă spre cetățeni, societatea civilă  având un rol foarte important în activarea civică prin programe de informare și educare pentru a ajuta cetățenii să conștientizeze cum pot limita amprenta de carbon. 


December 10, 2024, 12:50 pm
[T: 0.1878, O: 78]