EEA M100 Cities

Climate-Neutral and Smart Cities: Planning, Piloting, Inspiring

„Climate-Neutral and Smart Cities: Planning, Piloting, Inspiring” este a doua inițiativă dezvoltată în cadrul M100 National Hub. Implementată în perioada iulie 2024 - aprilie 2025, aceasta își propune să consolideze capacitatea a trei municipii din România de a atinge neutralitatea climatică. Inițiativa își propune să ofere orașelor Cluj-Napoca, Suceava și București - Sector 2 (singurele orașe din România selectate pentru Misiunea UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”) sprijinul și expertiza necesare pentru a-și atinge cu succes obiectivele ambițioase de neutralitate climatică până în 2030. Pentru atingerea acestui obiectiv, inițiativa va facilita un schimb de cunoștințe și practici cu municipalități din Norvegia și Islanda, care au o vastă experiență în acțiuni climatice: Cluj-Napoca cu Oslo și Reykjavik; București - District 2 cu Trondheim; și Suceava cu Stavanger.

 

Activități

Activitățile incluse în această inițiativă sunt adaptate la contextul unic al fiecărui oraș și se aliniază la obiectivele prezentate în planurile lor de acțiune privind clima. Printre acestea se numără: noi programe universitare dedicate rezilienței la schimbările climatice, ideathons, laboratoare urbane, laboratoare de politici publice, ateliere pentru personalul administrativ, concursuri de design și programe de dezvoltare IT. 

 

Activitățile planificate în Cluj-Napoca se concentrează pe educarea și implicarea tinerilor în reziliența climatică. Activitățile includ dezvoltarea unui nou curs universitar transversal privind reziliența climatică urbană, condus de Universitatea Babeș-Bolyai și Institutul de Urbanism și Peisaj de la Școala de Arhitectură și Design din Oslo (AHO). Materialele educaționale pentru programul "Săptămâna Verde" din școlile din România vor fi create de Centrul Cultural Cluj și Grupul Pont.

Pentru a implica și mai mult tinerii, Cluj-Napoca va înființa o rețea de tineri ambasadori ai neutralității climatice, facilitată de Federația Tinerilor din Cluj și Muzeul de Artă Reykjavik. De asemenea, orașul va găzdui ideathons și laboratoare urbane care invită tinerii și părțile interesate locale să propună soluții pentru neutralitatea climatică. Alte activități includ organizarea de concursuri de design pentru arta stradală care încurajează comportamentele ecologice și dezvoltarea de soluții IT care promovează și urmăresc contribuțiile individuale la neutralitatea climatică. De asemenea, participanții vor participa la vizite de studiu pentru a observa cele mai bune practici în materie de planificare urbană neutră din punct de vedere climatic în orașele partenere.

 

București - Sectorul 2 va colabora cu Trondheim, iar activitățile lor se vor axa pe îmbunătățirea capacității administrative pentru guvernanța urbană neutră din punct de vedere climatic. UrbanizeHub va juca un rol cheie în această colaborare, realizând o analiză a capacității existente a Sectorului 2 București pentru gestionarea proiectelor de neutralitate climatică și va dezvolta un plan de acțiune pentru îmbunătățire. În plus, UrbanizeHub, în parteneriat cu Primăria Sectorului 2 București și experți de la NTNU și municipalitatea din Trondheim, va organiza un ideathon „Urban Lab for Green Cities” pentru a genera soluții inovatoare de neutralitate climatică pentru sector. UrbanizeHub va conduce, de asemenea, un program de creștere a capacității administrative printr-o serie de ateliere de lucru pentru reprezentanții administrației Sectorului 2 București, încorporând perspective și experiențe de la NTNU și Municipalitatea Trondheim.

 

Colaborarea Sucevei cu Stavanger se va concentra pe promovarea inovării durabile în cadrul administrației sucevene. Similar activităților din București, UrbanizeHub va efectua o analiză a capacității municipalității și va elabora un plan de acțiune pentru Suceava, colaborând cu Nordic Edge și municipalitatea Stavanger pentru a organiza un ideathon "Laborator urban pentru orașe verzi" și o serie de ateliere menite să consolideze capacitatea administrativă a Sucevei pentru o guvernare neutră din punct de vedere climatic.

De asemenea, municipalitățile București - Sector 2 și Suceava vor implementa campanii de comunicare și conștientizare cu scopul de a implica activ cetățenii și de a încuraja adoptarea unor comportamente responsabile față de mediu, care să contribuie la neutralitatea climatică. În cadrul acestor campanii, se vor realiza podcast-uri cu participarea unor experți din România și Norvegia și se va organiza câte un Festival Urban dedicat temei neutralității climatice în fiecare dintre cele două orașe.

Proiectul include și dezvoltarea unor tablouri de bord (net-zero dashboards)  pentru monitorizarea  traiectoriei  către neutralitate climatică  în  cazul  municipiilor București și Suceava. Aceste instrumente vor  oferi date relevante privind amprenta de carbon a fiecărui oraș, vor  propune strategii de optimizare  și vor  permite  modelarea  unor scenarii  pentru a  anticipa  impactul  diverselor  politici  potențiale. Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB) va coordona  dezvoltarea tabloului de bord pentru București, beneficiind de sprijinul  Universității Norvegiene de Știință și Tehnologie (NTNU)  în ceea ce privește metodologia  și  sursele de date.  Universitatea din Suceava va  elabora tabloul de bord pentru Suceava,  adaptând metodologia UTCB și utilizând  sursele de date  disponibile la nivel local,  cu sprijinul  Nordic Edge și al Universității din Stavanger.

 

Parteneri

- Coordonator: UEFISCDI (România)

- Municipalități partenere (România): Municipiul Cluj-Napoca, București - Sectorul 2 și Municipiul Suceava

- Municipalități partenere (țări donatoare): Orașul Reykjavík, municipalitatea Stavanger și municipalitatea Trondheim

- Alți parteneri (România): UrbanizeHub, Institutul pentru Reziliență Climatică, Economică și Socială, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB), Universitatea Ștefan cel Mare Suceava, Federația Tinerilor din Cluj, Centrul Cultural Cluj, Pont Group și Metapolis Architects 

- Alți parteneri (țări donatoare): Institutul de Urbanism și Peisaj din cadrul Școlii de Arhitectură și Design din Oslo (AHO), Muzeul de Artă Reykjavik, Nordic Edge, Universitatea din Stavanger și Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (NTNU).

 

 

Recunoașterea finanțării

Inițiativa este sprijinită de granturile SEE și norvegiene prin Fondul pentru relații bilaterale, permițând o colaborare internațională valoroasă și schimbul de cunoștințe. 

Această inițiativă se bazează pe vastă experiență a UEFISCDI în proiecte cu impact, cum ar fi JPI Urban Europe, Driving Urban Transitions Partnership (DUT) și CapaCITIES.

 

Află mai multe:

[T: 0.1327, O: 63]