Orașe în Misiunea UE

Trei dintre cele 112 orașe selectate în Misiunea UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” sunt din România: Cluj-Napoca, București Sector 2 și Suceava.

Dincolo de misiunea asumată de a atinge neutralitatea climatică până în 2030, orașele selectate - reprezentând aglomerări urbane extrem de diverse din punct de vedere al populației, peisajului cultural, structurii urbane și contextului socio-economic - vor acționa ca pionieri și spații de experimentare și testare de noi soluții.

Astfel, cu ajutorul M100, orașele din misiunea UE vor stabili un precedent pentru centrele urbane din întreaga Europă, oferind acestora un exemplu pe care să îl adapteze și să îl valorifice în propriile procese spre neutralitate climatică.

Cele 3 orase din Romania in Misiunea UE Orase

Cluj-Napoca

Orașul pe scurt

Cluj-Napoca, „inima Transilvaniei” este capitala economică a regiunii, al doilea oraș ca importanță din România, un oraș academic cu un mediu cultural dinamic. Comunitatea diversă a Clujului și obiectivele ambițioase de dezvoltare urbană îl fac un adevărat magnet pentru sute de mii de vizitatori în fiecare an. După capitală, Cluj-Napoca este orașul cu cea mai mare vitalitate culturală. Peste 1400 de evenimente culturale și cele aproximativ 100 de festivaluri - de variate dimensiuni, multe dintre ele cu recunoaștere internațională la nivel cultural, turistic și nu numai - contribuie anual la creșterea vizibilității internaționale a municipiului Cluj-Napoca.

Repere cheie

Cluj-Napoca și zona metropolitană se bucură de efervescență economică. Conform statisticilor, municipiul are cea mai dinamică evoluție economică din România în ultimul deceniu. Factori care au contribuit la această creștere economică: piaţa dinamică şi diversă a forţei de muncă, care atrage atât personal cu calificări superioare (medicină, cercetare - dezvoltare, IT, inginerie, servicii bancare), cât şi personal cu calificări medii (fabricarea de componente auto, manufactură), rata scăzută a șomajului (cca. 2% la nivel județean, INS 2017), creșterea producției industriale și a comerțului extern, îmbunătățirea infrastructurii și a mijloacelor de mobilitate precum și creșterea constantă a numărului de turiști. Cu mai mult de 1200 de companii în domeniul IT, oraşul Cluj-Napoca poate fi considerat principalul pol de business IT din România şi un motor important pentru procesul de digitalizare al economiei româneşti.

Portal oraș
București – Sector 2

Orașul pe scurt

Sectorul 2 este una dintre cele șase unități administrative ale Bucureștiului, capitala și cel mai mare oraș al României. Cu o populație de aproximativ 360.000 de locuitori, Sectorul 2 acoperă partea nord-estică a orașului. Bucureștiul, în ansamblul său, a fost întotdeauna centrul politic, cultural și economic al României.

Repere cheie

Sectorul 2 se caracterizează prin mixul său de infrastructură istorică și modernă. Zona cuprinde o combinație de blocuri de apartamente din era comunistă și clădiri de birouri mai moderne, centre comerciale și zone rezidențiale. De asemenea, în acest sector se pot găsi repere de valoare națională excepțională, specifice Sectorului 2, care reprezintă patrimoniul său distinctiv:

  • Clădiri civile urbane: Casa Melik, Palatul Ghica-Tei, Școala Centrală de Fete
  • Biserici și ansambluri mănăstirești: Biserica Mărcuța, Ansamblul Mănăstirii Plumbuita
  • Arhitectură industrială: Moara lui Assan

Portal oraș
Suceava

Orașul pe scurt

Situat în partea de nord-est a României, Suceava este cel mai mare oraș și reședința județului Suceava, având o populație de aproximativ 92.000 de locuitori. Orașul are rădăcini medievale și a fost capitala Principatului Moldovei între anii 1388 și 1565, o perioadă marcată de o cultură și civilizație înfloritoare.

Repere cheie

Cunoscut pentru monumentele sale istorice, cel mai remarcabil fiind Cetatea de Scaun a Sucevei, care stă mărturie a trecutului medieval al orașului. Orașul este, de asemenea, poarta către mănăstirile din regiunea Bucovinei, dintre care mai multe sunt situri din Patrimoniul Mondial UNESCO. De-a lungul timpului, Suceava s-a transformat, infrastructura modernă îmbinându-se armonios cu farmecul său istoric.

Portal oraș
[T: 0.1494, O: 85]