Evenimente M100

Mirror Mission Cities Hub România, în parteneriat cu Urbanize Hub și Ordinul Arhitecților din România organizează o serie de evenimente, workshopuri, conferințe și sesiuni colective destinate atât administrațiilor publice, zonelor metropolitane și zonelor urbane funcționale din România, care doresc să se înscrie în apelul de selecție M100, cât și specialiștilor în dezvoltare urbană, mobilitate, mediul construit, energie sau sustenabilitate, dar și organizațiilor care contribuie prin proiectele lor la atingerea țintelor de neutralitate climatică a orașelor din România.


Caravana Neutralității Climatice M100

Caravana Neutralității Climatice M100 este dedicată Apelului de proiecte și are ca scop promovarea inițiativei în rândul administrațiilor locale eligibile din toate regiunile țării, crearea de contexte propice pentru creșterea implicării cetățenilor în aceste teme și formarea unei comunități de practică în jurul acestor preocupări.

Consultări online de tip helpdesk

Consultările online de tip helpdesk sunt destinate administrațiilor interesate să aplice în cadrul Apelului și includ prezentări tematice, explicații tehnice, și sesiuni de întrebări și răspunsuri (Q&A). Detaliază modul în care se desfășoară Apelul de selecție, care sunt scopul și cerințele acestuia, ce conțin Expresiile de Interes și cum se completează și transmit acestea.Caravana M100

Brașov, 1-2 Iulie

Prima oprire a Caravanei M100 a fost la Brașov, în zilele de 1 și 2 iulie. Caravana a debutat cu o zi de citizen engagement, fiind organizate, în paralel, laboratoare de idei și workshopuri moderate de Urbanize Hub și Ordinul Arhitecților din România.

Cea de-a doua zi a Caravanei Neutralității Climatice a fost dedicată Conferinței M100 – un eveniment care a adus la un loc reprezentanți ai autorităților locale din zonă, jucători-cheie din mediul privat, dar și organizații nonguvernamentale și inițiative locale care își doresc să se implice, prin proiectele desfășurate, la misiunea M100.

Evenimentul din a doua zi a Caravanei Neutralității Climatice a fost deschis de primarul în funcție al orașului Brașov, Allen Coliban. Acesta a inițiat dezbaterea pe teme de neutralitate climatică, punctând câteva dintre proiectele și inițiativele verzi implementate sau în curs de implementare din zona metropolitană a Brașovului.

Ovidiu Cîmpean, Coordonator al proiectului M100 și Secretar de Stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a continuat cu prezentarea obiectivelor platformei M100, trecând în revistă, totodată, o serie de exemple de bune practici în domeniul regenerării urbane, din Utrecht, Copenhaga, Barcelona, Paris, dar și din Cluj Napoca și București - sector 6.

Ștefan Bâlici, președintele Ordinului Arhitecților din România – partener M100, a vorbit despre modul în care arhitecții se pot implica în atingerea neutralității climatice în zonele urbane și în transformarea mediului nostru de viață - teritoriu, orașe și clădiri – într-unul mai prietenos, sănătos și plăcut.

Ulterior, conferința a continuat cu o Masă Rotundă dedicată reprezentanților administrațiilor locale, moderată de Marius Cristea (Urbanize Hub). Au fost prezenți dna Maria Elena Seemann - City Manager Alba Iulia, dl. Paul Moldovan - City Manager Sector 6, Bucureşti, dl. Liviu Bǎileşteanu - Director Politici și Strategii, Ministerul Dezvoltării, dl. Dragoş Oprea - Arhitect-şef Braşov cărora li s-a alăturat și dl. George Scripcaru, primarul ales al orașului Brașov.

A urmat o dezbatere dedicată actorilor din mediul privat și a organizațiilor şi inițiativelor în dialog cu reprezentanți ai autorităților locale, moderată de dl. Eugen Pǎnescu, Ordinul Arhitecților din România. Au fost prezenți Oana Ivanov – Agenția pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, Cătălin Frangulea - Asociația Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Brașov, Ionuț Țața – CEO Iceberg, Orchestrator FIT European Digital Innovation Hub, Alexandra Hincu – Coordonator EIT urban Mobility RIS Hub Romania, Maria Gavozdea – For Sibiu, Membră OAR în programul de lucru UIA Arhitectură Comunitară și Drepturile Omului, Nicoleta Cîrjan – Forumul Orașelor Verzi.

Mai multe despre acestea puteți găsi și pe paginile de Facebook, Instagram și LinkedIN.

br1
br2
br3
br4
br5
br6
br7
br8
br9
br10

Timișoara, 8-9 Iulie

Caravana Neutralității Climatice M100 a ajuns pe 8 și 9 iulie la Timișoara. Ne-am reunit la Consiliul Județean Timiș pentru a discuta oportunități și proiecte pentru orașe sustenabile, în contextul Misiunii M100 pentru orașe inteligente și neutre climatic și al Apelului de proiecte pentru selectarea a 10 orașe românești care se vor alătura Misiunii.

Caravana a venit în vestul țării cu o primă zi de citizen engagement, care a inclus o nouă ediție a concursului de soluții verzi Urban Lab, organizat de partenerii Urbanize Hub și cel de educație pentru liceeni și studenți “Tineri pentru neutralitate climatică”, organizat de partenerul M100 - Ordinul Arhitecților din România – cu sprijinul Asociației De-a arhitectura. Participanți au primit informații despre proiectul M100, exemple de bune practici din orașe din Europa, apoi au intrat într-un joc de rol, pe echipe, pentru a identifica idei eficiente pentru susținerea neutralității climatice din orașe.

În a doua zi, la Timișoara, am adus la aceeași masă, în cadrul Conferinței M100, reprezentanți ai administrațiilor locale din zona de Vest a țării dar și reprezentanți ai ecosistemului verde, din zona nonguvernamentală și privată.

Ovidiu Cîmpean, Coordonator M100 și Secretar de Stat MIPE a vorbit despre politici publice care susțin direcția sustenabilității, cum ar fi aceea care reglementează mobilitatea urbană sustenabilă dar și despre importanța unor instrumente de guvernanță participativă și dezbateri publice cu cetățenii pentru a-i implica în acest proces de transformare verde a orașelor.

Ștefan Bâlici, președintele OAR, a vorbit la Timișoara, a punctat cele trei parteneriate care susțin efortul de tranziție către neutralitate climatică: unul estetic – politica recentă europeană din domeniul arhitecturii și mediului construit Noul Bauhaus European, cu unul dintre piloni cu referire la estetică – raportarea la valorile culturale, unul tehnic – adoptarea progresului tehnologic și a soluțiilor pe care acesta ni-l oferă și unul financiar – o abordare care să potențeze finanțarea privată prin intermediul resurselor publice.

În panelul dedicat autorităților, moderat de Marius Cristea, au participat Ruben Lațcău - Viceprimar Timișoara, Sorin Maxim, Director ADR Vest, Sorin Muntean, Primăria Arad, Mihai Jurcă - City Manager, Primăria Oradea, Grațian Dobre, Șef Birou Fonduri Europene, Reșița, Andrei Crăciun - Consilier, Ministerul Educației. Discuțiile s-au axat pe acțiuni concrete pe care administrații precum Timișoara, Reșița, Oradea sau Arad le-au implementat pentru adaptarea la schimbările climatice. Printre ideile dezbătute, au fost menționate identificarea unor surse regenerabile pentru termoficare, în condițiile în care 60% din emisii provin din sectorul rezidențial, dar și despre alternative sustenabile în domeniul mobilității, care să ajute la creșterea nivelului de calitate a vieții.

Toate cele 4 orașe reprezentate în cadrul Conferinței M100 și-au anunțat intenția de a intra în competiția lansată prin Apelul pentru 10 orașe care se vor alătura Misiunii și care vor beneficia de susținere în dezvoltarea capacității pentru a deveni orașe verzi.

În panelul dedicat organizațiilor și proiectelor care contribuie la Misiunea Orașelor sustenabile și neutre climatic au fost prezenți Loredana Gaiță – Timișoara Verde-Albastră, Ramona Laczko – Centrul de Proiecte Timișoara, Cristian Blidariu – Decan al Facultății de Arhitectură Timișoara, Vicepreședinte OAR, Andreea Tako – Plai Festival și Carmen Popa – Fundația Comunitară Banatul Montan. Împreună au discutat și au oferit idei despre cum poate sectorul cultural să contribuie la tema neutralității climatice.

Urmăriți detalii despre Misiunea M100 și pe paginile de Facebook, Instagram și LinkedIN.

0
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 19
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 22
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 26
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 29
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 30
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 36
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 47
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 55
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 58
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 66


Evenimente următoare

Caravana Neutralității Climatice M100

• 23-24 Iulie  @Buzău
• 29-30 Iulie  @Iași - forumular de înregistare disponibil aici.
• 12-13 August  @Constanța

Pentru informații detaliate despre programul complet al Caravanei M100, precum și despre înscrierea la conferințe sau panelurile organizate în fiecare oraș, vă invităm să ne urmăriți pe paginile noastre de Facebook, Instagram și LinkedIN unde vom comunica toate detaliile și unde vom dezvolta o comunitate de practică în jurul temelor legate de neutralitatea climatică, inclusiv mobilitate și transport, tranziției energetice, managementul deșeurilor, calitatea aerului, utilizarea terenurilor și a fondului construit, guvernanță participativă și parteneriate.

Sesiuni HELPDESK - Metodologie și aplicație

helpDesk

Pentru sesiunile de helpdesk, este încurajată participarea experților tehnici din cadrul Primăriilor și/sau al organizațiilor care reprezintă zonele metropolitane și zonele urbane funcționale. Astfel, cei responsabili de elaborarea Expresiilor de Interes vor putea primi clarificări direct de la experții M100 cu privire la orice aspecte pentru care au întrebări. Înainte de a participa la cele trei sesiuni, este recomandată consultarea Metodologiei pentru Apelul de selecție M100, precum și Expresia de Interes și Scrisoarea de Susținere (disponibile aici).

Toate cele trei sesiuni de helpdesk se vor desfășura online, folosind platforma Zoom.

Formulare de înregistrare pentru sesiunile de helpdesk:

   • Sesiunea 1 (15 iulie 2024, 11:00 – 13:00), online: Înregistrare aici
   • Sesiunea 2 (25 Iulie 2024, 11:00 – 13:00), online: Înregistrare aici
   • Sesiunea 3 (TBD), online: Înregistrare aici

Toate cele trei sesiuni de helpdesk vor fi înregistrate, iar înregistrările vor fi disponibile pentru vizionare ulterioară pe website-ul m100.ro.

Pe lângă sesiunile colective de suport online, fiecare aplicant are posibilitatea de a adresa întrebări punctuale și de a solicita sesiuni individuale de helpdesk prin trimiterea unui e-mail la adresa info@m100.ro. Aceste oportunități de asistență vor ajuta la îmbunătățirea Expresiilor de Interes, pentru a crește șansele de selecție a celor 10 orașe din România ce vor beneficia de suport în reducerea emisiilor de carbon până în anul 2035.

Climate Neutrality Forum, 29 - 30 Octombrie 2024 - SAVE THE DATE


@Mina Museum, mai multe detalii în curând

[T: 0.1268, O: 109]