Aceast Policy Brief se adresează decidenților din UE responsabili de crearea unui cadru legislativ pentru o economie curată și circulară, în special în domeniul construcțiilor circulare și reducerea deșeurilor plastice pentru a atinge neutralitatea climatică, așa cum este prevăzut în Pactul Verde European.
Se evidențiază provocările de reglementare și politice întâmpinate în orașe precum Oslo, Helsinki și Stockholm, susținute de informații din alte optsprezece Orașe Misiune.
Nota oferă recomandări de politică din partea a douăzeci și unu de Orașe Misiune către decidenții UE și autoritățile naționale, având ca scop accelerarea tranziției către neutralitatea climatică până în 2030.
Principalele Recomandări din Nota de Politică privind Economia Circulară dezvoltată de NetZeroCities
Îmbunătățirea Cadrului UE pentru Achizițiile Publice Verzi
Orașele au nevoie de reglementări mai puternice din partea UE privind Achizițiile Publice Verzi, atât construcțiile noi, cât și proiectele de renovare pentru a oferi semnale clare pieței. Instrumentele financiare ale UE ar trebui să sprijine construcțiile circulare și să crească conștientizarea privind materialele de construcție. Personalul local trebuie să fie instruit pentru implementarea reglementărilor obligatorii de achiziții verzi. Reglementările UE pot accelera adoptarea pieței și pot aborda provocările construcției circulare, așa cum se vede în Oslo și Helsinki.
Suport Tehnic pentru Construcțiile Circulare
Decidenții din UE și naționali trebuie să simplifice reglementările pentru construcțiile sustenabile la toate nivelurile. Centrele locale de tip "one-stop-shop" sunt esențiale, oferind sprijin pentru renovările eficiente energetic ale locuințelor expuse riscului de sărăcie energetică. Aceste centre trebuie să ofere orașelor mai multă autonomie, flexibilitate și acces direct la finanțare, promovând o abordare integrată a construcțiilor sustenabile.
Responsabilitatea Extinsă a Producătorilor pentru Deșeurile de Ambalaje și Construcții
Revizuirea în curs a Directivei UE privind Ambalajele și Deșeurile de Ambalaje ar trebui să includă scheme obligatorii de Responsabilitate Extinsă a Producătorilor (EPR) pentru toate ambalajele plasate pe piața UE. Extinderea responsabilității producătorilor pentru deșeurile de ambalaje rămâne esențială, deoarece va ajuta la reducerea deșeurilor, promovarea unui design mai sustenabil al ambalajelor și reducerea poverii financiare asupra autorităților locale.
Scheme de Returnare și Responsabilitate Extinsă a Producătorilor
Schemele EPR ar trebui introduse și în sectorul construcțiilor pentru a aplica principiul "poluatorul plătește", asigurându-se că producătorii suportă costurile întregului ciclu de viață al materialelor de construcție. Orașele Misiune cer legiuitorilor din UE să includă aceste cerințe în legislația viitoare referitoare la construcții pentru a promova circularitatea materialelor de construcție.
Promovarea Schimbării Comportamentale și a Conștientizării
Autoritățile naționale ar trebui să investească în educația climatică axată pe deșeuri și circularitate, alături de stimulente fiscale și norme privind materialele de construcție. Acestea vor amplifica acțiunile municipale. Pentru reducerea deșeurilor plastice, instituțiile UE și autoritățile naționale ar trebui să lanseze campanii de conștientizare asupra plasticului de unică folosință și reducerea consumului. În plus, promovarea calculării emisiilor bazate pe consum (Scope 3) cu metodologii furnizate de UE și suport național va ajuta orașele Misiune să reducă emisiile Scope 3 și să influențeze schimbările de piață.
Sprijinirea R&D la Nivelul UE
Finanțarea UE și națională, în special prin Horizon Europe, ar trebui să sprijine tranziția către construcții circulare în Orașele Misiune. Cercetările țintite și proiectele de demonstrare locale, care implică industriile locale și părțile interesate din sectorul construcțiilor (de exemplu, Inițiativa Big Buyers), sunt esențiale pentru conturarea politicii UE și stimularea inovației locale.
Mai multe despre acest Policy Brief puteți găsi aici.