În efortul de a sprijini orașele românești pe drumul către neutralitate climatică, partenerii M100 – reprezentați de UEFISCDI, UrbanizeHub și Ordinul Arhitecților din România – împreună cu reprezentanții municipiilor Suceava și Sector 2 București, două dintre Orașele Misiunii UE pentru Orașe Inteligente și Neutre din punct de vedere climatic până în 2030, au vizitat recent expoziția Green by Iceland din Reykjavik.
Expoziția, nominalizată la European Design Awards, prezintă tranziția Islandei către o economie verde și obiectivul său ambițios de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2040. Cu o tradiție de peste un secol în utilizarea energiei regenerabile, Islanda a devenit un model global pentru electrificarea sustenabilă, captarea carbonului și aplicarea principiilor economiei circulare.
Vizita a oferit lecții importante, în special pentru Suceava și Sector 2 București, două orașe care au primit deja Label-ul Misiunii UE și lucrează la implementarea Contractelor Climatice ale Orașelor (CCC). Aceste orașe sunt deja modele pentru celelalte 10 orașe românești selectate să beneficieze de sprijinul M100, inspirându-le să-și definească propriile strategii pentru atingerea neutralității climatice.
În cadrul expoziției, reprezentanții Green by Iceland, inițiativă cheie a Business Iceland, au evidențiat importanța colaborării între sectorul public și cel privat. Prin parteneriate solide între guvern, companii și institute de cercetare, Islanda nu doar că a reușit să își asigure 100% din necesarul energetic din surse regenerabile, dar a dezvoltat și soluții avansate de captare și stocare a carbonului pentru a reduce emisiile din transporturi și industrie.
Unul dintre cele mai impresionante aspecte observate a fost integrarea economiei circulare în sectorul energetic. Un exemplu celebru este Blue Lagoon, un proiect apărut inițial ca un subprodus al industriei geotermale și transformat ulterior într-un simbol global al turismului sustenabil. De asemenea, parcurile industriale din Islanda demonstrează cum emisiile de CO₂ pot fi recaptate și reutilizate în procese economice benefice.
Pentru orașele românești implicate în Misiunea UE și pentru partenerii M100, experiența islandeză oferă modele concrete pentru implementarea Contractelor Climatice ale Orașelor. Utilizarea datelor, colaborarea intersectorială și modelele inovatoare de finanțare sunt factori-cheie care pot sprijini orașele românești în procesul lor de decarbonizare și adaptare la schimbările climatice.
Vizita la Green by Iceland a consolidat ideea că schimbul de cunoștințe și colaborarea internațională sunt esențiale. Pe măsură ce Suceava și Sector 2 București își implementează strategia cuprinsă în Contractele Climatice, progresele lor vor fi urmărite îndeaproape de cele 10 orașe din rețeaua M100, pentru a asigura că drumul spre neutralitate climatică este ghidat de cele mai bune practici internaționale și soluții locale adaptate.