La sfârșitul lunii octombrie 2024, la București, în cadrul Forumului pentru neutralitatea climatică M100, Thomas Osdoba de la NetZero Cities și Georgia Cameron de la Dark Matter Labs au susținut un discurs despre cum politicile publice inovatoare și abordările sistemice pot sprijini orașele în fața provocărilor climatice.
Aceștiai au subliniat că schimbările graduale nu mai sunt suficiente și au promovat un proces de transformare, bazat pe colaborare, experimentare și extinderea soluțiilor.
Proiectele la scară de cartier au fost prezentate drept laboratoare esențiale pentru testarea de noi modele de guvernanță, tehnologii și politici integrate, înainte de implementarea acestora la scară mai largă.
Un aspect central al discuției a fost rolul „CCC-urilor- Contractelor pentru Neutralitate Climatică a Orașelor”, care facilitează legătura între obiective de politici publice ambițioase și implementarea acestora prin planuri clare de investiții de capital.
Osdoba și Cameron au subliniat și necesitatea de a utiliza mecanisme financiare inovative și de a promova co beneficiile acțiunilor climatice – cum ar fi îmbunătățirea calității aerului, economiile în sănătate și creșterea rezilienței comunității – pentru a construi un argument economic solid în sprijinul intervențiilor.
De asemenea, discursul a pus accent pe importanța inovației în cadrul de reglementare,, sugerând orașelor să creeze spații care pot genera politici publice flexibile, de tip „reguleratory sandboxes”, care să permită experimentarea și dezvoltarea de soluții inovative ce pot depăși cadrul tradițional.
Adoptând o gândire sistemică ce integrează obiective economice, de mediu și sociale, orașele pot răspunde provocărilor interconectate precum sănătatea, echitatea socială și securitatea economică, în același timp reducând emisiile de carbon.
La final, sesiunea a subliniat necesitatea unei schimbări fundamentale în formularea politicii urbane, mutându-se de la practicile tradiționale către abordări transformative, care să permită orașelor nu doar să facă față, ci să prospere în fața provocărilor climatice.