Alba Iulia, Bistrița, Brașov, București, Buzău, Constanța, Iași, Oradea, Reșița și Timișoara sunt orașele care vor fi sprijine pentru a-și reduce emisiile de carbon până în 2035 și pentru a se transforma în orașe smart, verzi și prietenoase cu locuitorii lor. Cele 10 orașe se alătură astfel celor trei orașe din România care au pornit deja în cursa spre neutralitate climatică – Cluj Napoca, București sector 2 și Suceava, fiind selectate în Misiunea Europeană "100 de orașe inteligente și neutre climatic" și care au făcut deja pași importanți spre tranziția verde. Misiunea M100 este o misiune-oglindă a celei europene și își propune să replice la nivel național politicile europene și să ajute și alte orașe românești să atingă țintele de reducere a emisiilor de carbon asumate la nivel național prin Pactul Verde European.
“M100 e astăzi cu un pas mai aproape de scopul pe care ni l-am propus la nivel național: să atingem neutralitatea climatică în orașele românești. Felicitări celor 10 orașe care au fost selectate în Misiunea M100, pentru efortul pe care l-au depus și pentru soluțiile inovatoare pe care le-au propus. Munca serioasă, însă, începe abia acum și asigur cele 10 orașe selectate că vom face tot posibilul să le ajutăm nu doar să învețe cum să își construiască strategii prin care să devină neutre climatic, ci și să le finanțăm soluțiile. Știm că aceste eforturi trebuie susținute printr-o finanțare adecvată, așa că ne propunem ca până în 2035 să finanțăm, prin intermediul M100, proiecte în valoare de 1 Miliard de euro ale celor 10 orașe selectate acum și ale celor trei din Misiunea Europeană, Cluj-Napoca, București – Sector 2 și Suceava. Aceasta este doar una din inițiativele M100, iar pe viitor vom continua să oferim sprijin tuturor orașelor românești și să diversificăm tipurile de suport pe care îl oferim.” precizează Ovidiu Cîmpean, Secretar de Stat, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Coordonator al Hub-ului M100.
În perioada următoare, cele 10 orașe vor dezvolta cu ajutorul consultanților din echipa M100 Climate City Contracts, un model de plan de acțiune dezvoltat la nivel european care să le ajute să identifice soluțiile individuale pe care trebuie să le implementeze pentru a deveni neutre climatic. Ulterior, prin intermediul M100, orașele vor putea aplica pentru finanțări pentru a implementa acțiunile din planurile dezvoltate în domenii precum: energie verde, sustenabilitate și mobilitate smart, economie circulară, guvernanță verde etc. Cele 10 orașe vor învăța, de asemenea, din experiența celor trei orașe deja incluse în Misiunea Europeană și vor putea deveni, la rândul lor, exemple de bună practică pentru alte orașe românești.
“Interesul arătat de orașele românești care au vrut să fie parte din Misiunea Oglindă M100 și calitatea aplicațiilor cu care s-au înscris în competiție ne demonstrează că ideea pe care UEFISCDI a avut-o în 2022, atunci când a solicitat Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării acordul pentru a înființa M100, a fost corectă. De la început, M100 a fost despre a asigura intervenții integrate care să asigure orașelor cunoașterea și resursele financiare necesare tranzițiilor către neutralitate climatică. Felicit cele 10 orașe selectate în Misiunea M100 și abia aștept să ne apucăm de lucru. Sunt convins că experiența acumulată de acestea în tranziția către neutralitatea climatică, cât și soluțiile inovative dezvoltate, vor face ca România să fie un actor performant și recunoscut internațional, un actor de la care orașele și țările vor vrea să învețe. Mesajul M100 este și acela că “niciun oraș nu este lăsat în urmă”. Vom încuraja și susține și alte administrații locale care sunt determinate să acționeze pentru a face comunitățile lor mai sustenabile - climatic neutre și inteligente. Orașele românești au nevoie de M100 și sunt convins că sunt pregătite să acționeze.” declară Adrian Curaj, Director General al UEFISCDI, instituție ce asigură secretariatul general al M100.
Orașele au fost selectate în urma unui proces similar cu cel european, iar aplicațiile primite din partea celor 16 orașe participante au impresionat membrii juriului prin ideile inovatoare propuse. “Sunt impresionat de calitatea propunerilor prezentate de orașele românești pentru a deveni parte din misiunea națională. Propunerile sunt îndrăznețe, prezintă o viziune sistemică, au o abordare clară, multisectorială și adresează nevoile unor stakeholderi multipli, elemente esențiale pentru o transformare reală a orașelor noastre. Totodată, multe aplicații propun sisteme inovatoare de guvernanță multi-nivel. Cu siguranță, România este un pionier în Europa în ceea ce privește implementarea Misiunii UE pentru orașe și un motor al unui proces de transformare mai amplu la nivelul continentului, în special pentru țările din Europa de Est” declară Julio Lumbreras, Tenured Associate Professor, Universidad Politécnica de Madrid și jurat M100.