Șase dintre cele zece orașe selectate în cadrul platformei M100 – Brașov, București, Buzău, Constanța, Iași și Reșița – s-au reunit la sediul UEFISCDI pentru un workshop de lucru dedicat tranziției către neutralitate climatică. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Urbanize Hub și Ordinul Arhitecților din România, a oferit un cadru de colaborare și schimb de bune practici între municipalități și experți.
În cadrul întâlnirii, Primăria Sectorului 2, unul dintre orașele-pilot din cadrul Misiunii Europene „100 de orașe smart și neutre din punct de vedere climatic”, a prezentat o serie de inițiative care susțin dezvoltarea urbană sustenabilă.
Discuțiile s-au axat pe Climate City Contract, evidențiind importanța unor indicatori clari, colaborarea între sectorul public, privat, academic și asociativ, dar și rolul platformei M100 ca un hub de resurse și un spațiu de dialog și învățare pentru orașele din România.
Următorul workshop va avea loc pe 27 februarie, la Cluj-Napoca, unde, alături de Timișoara, Alba Iulia, Oradea și Bistrița, vom explora provocările și soluțiile locale pentru tranziția climatică. Evenimentul este găzduit de Primăria Cluj-Napoca, care va prezenta propriile proiecte de bune practici.
Aceste întâlniri fac parte din proiectul „Towards Climate-Neutral and Smart Cities through Mutual Learning, Engagement and Capacity-Building”, prima inițiativă a M100 National Hub, inspirată de Misiunea UE. Seria de workshopuri va continua și în luna martie, când toate cele zece orașe selectate se vor reuni pentru o întâlnire comună.
Obiectivul acestor sesiuni este de a facilita schimbul de experiențe, de a sprijini orașele în procesul de elaborare a Climate City Contracts și de a crea premisele unei colaborări pe termen lung. În același timp, întâlnirile contribuie la o mai bună înțelegere a nevoilor locale, oferind un cadru pentru dezvoltarea unor proiecte și programe care să facă orașele românești mai sustenabile – atât din perspectiva mediului, cât și pentru cetățeni.