Caravana Neutralității Climatice M100 a făcut un scurt popas la Buzău, pe 23 iulie 2024, unde a fost organizată Conferința M100 dedicată administrațiilor locale din zona de sud, centru și est a țării dar și reprezentanților mediului privat, actori activi în domenii conexe neutralității climatice.
La Buzău am expus în fața reprezentanților administrațiilor publice, împreună cu partenerii primei inițiative M100 - Towards Climate Neutrality through Mutual Learning, Engagement and Capacity Building - oportunități pentru pași concreți în direcția orașelor sustenabile, în contextul Misiunii oglindă M100 pentru orașe inteligente și neutre climatic și al Apelului de proiecte pentru selectarea a 10 orașe românești care se vor alătura Misiunii.
Pe de altă parte, am aflat că orașele nu stau pe loc în ceea ce privește pașii spre un viitor verde. S-au prezentat proiecte concrete cu impact real în creșterea calității vieții, unele la stadiu de idee, altele în curs de desfășurare sau deja implementate. Administrațiile au vorbit despre idei dezvoltate în parteneriat cu mediul de business activ, despre obstacole depășite, despre atragerea investitorilor pe multe dintre domeniile pe care strategia de neutralitate climatică ar trebui să le acopere: spatii verzi, economie circulară, mobilitate urbană prin eficientizarea transportul public ca alternativă verde, piste de biciclete, reducerea numărului de autoturisme și implicit a emisiilor de carbon.
Ovidiu Cîmpean, Coordonator M100 și Secretar de Stat MIPE a deschis Conferința cu o prezentare despre politici publice care susțin direcția sustenabilității, cum ar fi aceea care reglementează mobilitatea urbană sustenabilă, punctând și importanța unor instrumente de guvernanță participativă și dezbateri publice cu cetățenii pentru a-i implica în acest proces de transformare verde a orașelor.
Elena Simion, Expert UEFISCDI a trasat contextul prin care a luat naștere ideea proiectului M100 - ca parte din rețeaua europeană numită CAPAcities. Împreună cu Spania și Suedia, România – prin proiectul M100, a propus un set de cerințe pentru orașele din Misiune care vor merge către noua comisie. M100 nu este o platformă doar pentru cele 10 orașe care vor fi selectate în urma apelului, ci va fi o platformă utilă oricărui oraș care își dorește să meargă înspre o direcție verde. M100 vine cu sloganul Niciun oraș nu este lăsat în urmă, astfel, prin platforma m100.ro, toată experiența din această primă inițiativă M100 va inspira și celelalte orașe românești care își doresc să atingă neutralitatea climatică.
Ștefan Bâlici, președintele OAR, a vorbit la Buzău despre faptul că arhitecții pot avea o contribuție importantă care astăzi nu este valorificată în sectorul public încă din faza de planificare. În cadrul proiectului M100, specialiștii din domeniul arhitecturii pot avea un input important pentru atingerea obiectivelor de neutralitate climatică prin patru parametri: patrimoniul înțeles ca sursă de idei și de soluții, învățare, dialog și planificarea conștientă.
Conferința M100 Buzău a continuat cu un panel dedicat autorităților, reprezentanți ai administrațiilor locale din zonele de sud, centru și est ale țării dar și reprezentanți ai mediului privat. Moderată de Marius Cristea, expert în dezvoltare urbană, panelul i-a invitat la discuții pe Constantin Toma – primarul Municipiului Buzău, Vlad Aurel Gogoncea - Consilier Superior Fonduri Europene Primăria Galați, Radu Dragomir - Urban Scope, Cătălin Rădulescu - Viceprimar Târgoviște, Czimbalmos Kozma Csaba - Administrator Public Primăria Sf. Gheorghe și Constantin Damov - Green Group.
Constantin Damov, președintele Green Group, cel mai mare reciclator din Europa a vorbit despre economia circulară și importanța perspectivei de a face managementul resurselor, nu a deșeurilor, un exemplu ar fi apele uzate. Economia circulară nu se poate face decât prin cooperare, și asta înseamnă nu să reciclam niște deșeuri, obiectivul este sa le extindem durata de viață. Pentru a construi o economie circulară, primul lucru căruia trebuie să ne adresăm este risipa.
Radu Dragomir - Urban Scope a amintit nevoia unui parteneriat între administrații pe fondul unei competiții care duce la progres și de nevoia de a accesa resurse specializate pentru a ajuta la accesarea de fonduri pentru proiecte importante, strategice, care nu pot fi susținute din bugetele locale.