M100 events

Caravana Neutralității Climatice, Timișoara, 8-9 iulie

UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 19
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 29
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 26
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 58
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 47
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 36

Caravana Neutralității Climatice M100 a ajuns pe 8 și 9 iulie la Timișoara. Ne-am reunit la Consiliul Județean Timiș pentru a discuta oportunități și proiecte pentru orașe sustenabile, în contextul Misiunii M100 pentru orașe inteligente și neutre climatic și al Apelului de proiecte pentru selectarea a 10 orașe românești care se vor alătura Misiunii.

Caravana a venit în vestul țării cu o primă zi de citizen engagement, care a inclus o nouă ediție a concursului de soluții verzi Urban Lab, organizat de partenerii Urbanize Hub și cel de educație pentru liceeni și studenți “Tineri pentru neutralitate climatică”, organizat de partenerul M100 - Ordinul Arhitecților din România – cu sprijinul Asociației De-a arhitectura. Participanți au primit informații despre proiectul M100, exemple de bune practici din orașe din Europa, apoi au intrat într-un joc de rol, pe echipe, pentru a identifica idei eficiente pentru susținerea neutralității climatice din orașe.

În a doua zi, la Timișoara, am adus la aceeași masă, în cadrul Conferinței M100, reprezentanți ai administrațiilor locale din zona de Vest a țării dar și reprezentanți ai ecosistemului verde, din zona nonguvernamentală și privată.

Ovidiu Cîmpean, Coordonator M100 și Secretar de Stat MIPE a vorbit despre politici publice care susțin direcția sustenabilității, cum ar fi aceea care reglementează mobilitatea urbană sustenabilă dar și despre importanța unor instrumente de guvernanță participativă și dezbateri publice cu cetățenii pentru a-i implica în acest proces de transformare verde a orașelor.

Ștefan Bâlici, președintele OAR, a vorbit la Timișoara, a punctat cele trei parteneriate care susțin efortul de tranziție către neutralitate climatică: unul estetic – politica recentă europeană din domeniul arhitecturii și mediului construit Noul Bauhaus European, cu unul dintre piloni cu referire la estetică – raportarea la valorile culturale, unul tehnic – adoptarea progresului tehnologic și a soluțiilor pe care acesta ni-l oferă și unul financiar – o abordare care să potențeze finanțarea privată prin intermediul resurselor publice.

În panelul dedicat autorităților, moderat de Marius Cristea, au participat Ruben Lațcău - Viceprimar Timișoara, Sorin Maxim, Director ADR Vest, Sorin Muntean, Primăria Arad, Mihai Jurcă - City Manager, Primăria Oradea, Grațian Dobre, Șef Birou Fonduri Europene, Reșița, Andrei Crăciun - Consilier, Ministerul Educației. Discuțiile s-au axat pe acțiuni concrete pe care administrații precum Timișoara, Reșița, Oradea sau Arad le-au implementat pentru adaptarea la schimbările climatice. Printre ideile dezbătute, au fost menționate identificarea unor surse regenerabile pentru termoficare, în condițiile în care 60% din emisii provin din sectorul rezidențial, dar și despre alternative sustenabile în domeniul mobilității, care să ajute la creșterea nivelului de calitate a vieții.

Toate cele 4 orașe reprezentate în cadrul Conferinței M100 și-au anunțat intenția de a intra în competiția lansată prin Apelul pentru 10 orașe care se vor alătura Misiunii și care vor beneficia de susținere în dezvoltarea capacității pentru a deveni orașe verzi.

În panelul dedicat organizațiilor și proiectelor care contribuie la Misiunea Orașelor sustenabile și neutre climatic, moderat de către Eugen Pănescu, au fost prezenți Loredana Gaiță – Timișoara Verde-Albastră, Ramona Laczko – Centrul de Proiecte Timișoara, Cristian Blidariu – Decan al Facultății de Arhitectură Timișoara, Vicepreședinte OAR, Andreea Tako – Plai Festival și Carmen Popa – Fundația Comunitară Banatul Montan. Împreună au discutat și au oferit idei despre cum poate sectorul cultural să contribuie la tema neutralității climatice.

 


December 10, 2024, 1:15 pm
[T: 0.2457, O: 80]