M100 news

Expoziția Sensitive Data

M100 0037 1
M100 0015 2

La Forumul M100, desfășurat la București pe 29-30 octombrie, a fost prezentată și expoziția Sensitive Data, dezvoltată de RIZI Design.

Tehnologia este prezentă în majoritatea activităților umane, de la guvernanță la viața privată, și a deschis posibilitatea monitorizării și stocării unor cantități enorme de date. Aceste date sunt utilizate statistic pentru a oferi o viziune globală asupra activităților umane, a efectelor acestora și pentru a identifica profiluri comportamentale la nivel individual. Tema datelor deschise deschide noi oportunități pentru creativitate și pentru explorarea unor semnificații mai profunde, care depășesc semnificația statistică strictă. Cum se raportează individul la această cantitate uriașă de date? Sunt aceste informații cu adevărat accesibile? Poate interpretarea unor date publice să schimbe percepțiile asupra anumitor subiecte? Cum intervine percepția subiectivă într-un domeniu dominat de interpretări științifice? Poate arta să mediaze relația dintre individ și informațiile statistice?

Proiectul Sensitive Data își propune să scoată în evidență dimensiunile narative și emoționale adesea ignorate în discuțiile despre datele statistice și analiza informațiilor. Scopul său este de a crea o legătură emoțională între oraș și locuitorii săi, subliniind importanța perceperii orașului ca un organism colectiv viu, cu care interacționăm continuu și personal prin schimburi de informații.

Din punct de vedere artistic, proiectul își propune să exploreze modalitățile prin care datele brute pot fi transformate în experiențe senzoriale și emoționale. În plus, se dorește crearea unei legături între scenele de artă media noi din orașele implicate și să se stabilească un punct de întâlnire între profesioniștii din domeniu, atât actuali, cât și viitori.

În cadrul Forumului M100, au fost prezentate trei dintre cele cinci instalații care formează expoziția, și anume:

  1. COLOURS WE BREATHE – Calitatea aerului în București: O instalație dinamică de lumină, bazată pe date preluate de la Ecopolis - aerlive.ro. Fiecare linie de lumină reprezintă media calității aerului într-o lună a anului 2023, iar fiecare rotație simbolizează o zi.
  2. ESTIMATED ARRIVAL TIME (ETA): Explorează experiența mobilității în București prin monitorizarea a trei moduri de transport (bicicletă, mașină personală, transport public) pe trei scenarii de deplasare în oraș: cartier-muncă, cartier-centru, cartier-parc, pornind din fiecare sector al orașului.
  3. HOME SWEET HOME: Oferă o analiză comparativă a experienței de locuire, reconstituind elemente familiare din diverse tipologii de spații locative: locuința interbelică din centru, cartierul comunist, ansamblurile noi și casele din suburbii.

Mai multe detalii despre aceste instalații pot fi găsite aici și aici.


December 3, 2024, 12:16 pm
[T: 0.1835, O: 77]