Evenimente M100

Mirror Mission Cities Hub România, în parteneriat cu Urbanize Hub și Ordinul Arhitecților din România au organizat în perioada iulie – august 2024 o serie de evenimente, workshopuri, conferințe și sesiuni colective destinate atât administrațiilor publice, zonelor metropolitane și zonelor urbane funcționale din România, interesate să se înscrie în apelul de selecție M100, cât și specialiștilor în dezvoltare urbană, mobilitate, mediul construit, energie sau sustenabilitate, dar și organizațiilor care contribuie prin proiectele lor la atingerea țintelor de neutralitate climatică a orașelor din România.

În urma Apelului, 16 orașe au intrat în procesul de selecție, acestea sunt: Alba Iulia, Bistrița, Bârlad, Brașov, București, Buzău, Călărași, Constanța, Galați, Iași, Oradea, Reșița, Sfântu Gheorghe, Timișoara, Târgoviște și Târgu Mureș.

Cele 10 orașe selectate pentru a se alătura Misiunii Oglindă M100 vor fi anunțate oficial în cadrul evenimentului Climate Neutrality Forum M100 care va avea loc pe 29 și 30 octombrie 2024, în București, la Mina Museum.


Evenimente următoare

Climate Neutrality Forum, 29 - 30 Octombrie 2024 - SAVE THE DATE


Forumul pentru Neutralitatea Climatică M100 

Data: 29-30 octombrie 2024 

Locație: Muzeul MINA, București

Înregistrare: Completează formularul (înregistrare în 3 pași)

Agenda Evenimentului: Descarcă aici

Forumul pentru Neutralitatea Climatică de la București este un eveniment care celebrează eforturile orașelor românești de atingere a neutralității climatice. Evenimentul, desfășurat pe parcusul a două zile va reuni principalii actori interesați din domeniul neutralității climatice, inclusiv oficiali de rang înalt, reprezentanți ai orașelor, societatea civilă, participanți din sectorul privat și alte părți interesate.

M100 este o inițiativă națională aliniată la Misiunea UE "100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030." Prin M100, România își coordonează eforturile pentru a atinge țintele de neutralitate climatică stabilite la nivel european, asistând orașele în procesul lor de tranziție verde. Proiectul este o Misiune Oglindă a inițiativei UE, oferind suport crucial orașelor românești în călătoria lor către neutralitatea climatică.

Ziua 1: Cooperare internațională și anunțarea orașelor selectate în Misiunea Oglindă M100 

Prima zi va fi dedicată celebrării r celor 10 orașe românești câștigătoare ale competiției M100, care vor fi anunțate în cadrul forumului.

Momente importante ale zilei:

  • Discursuri Oficiale: 
  • Keynote: Perspective de la experți internaționali în neutralitatea climatică.
  • Discuții în Panel: Juriul apelului M100 și prezentări ale orașelor selectate. 
  • Oportunități de Networking: cocktail și o cină surpriză.

Ziua 2: Consolidarea Capacității și Promovarea Coaliției M100

Momente importante ale zilei:

• Discuții în Panel: Abordând subiecte precum rolul platformelor naționale, studii de caz de succes și oportunități de colaborare cu factori de decizie de rang înalt. 

• Schimb de Cunoștințe: Facilitarea transferului celor mai bune practici și experiențe pentru a sprijini mai multe orașe în călătoria lor către neutralitatea climatică. 

• Coaliția M100: Anunțarea formării Coaliției M100, menită să asigure că niciun oraș nu este lăsat în urmă în tranziția către neutralitatea climatică.

O Experiență Imersivă: Evenimentul va avea loc la Muzeul MINA din București, promițând o experiență imersivă în lumea neutralității climatice. Forumul va prezenta soluții inovatoare și va angaja participanții în discuții și activități semnificative, concepute pentru a inspira și educa.

Obiectivele Forumului: 

  • Anunțarea și prezentarea celor zece orașe românești câștigătoare selectate în Misiunea Oglindă M100. 
  • Promovarea M100 ca platformă națională care sprijină tranziția verde a orașelor românești. 
  • Facilitarea colaborării și schimbului de cunoștințe între principalii factori interesați. 
  • Promovarea sustenabilității pe termen lung și a acțiunilor climatice eficiente în toată Europa.

Forumul face parte din proiectul "Towards Climate-Neutral and Smart Cities through Mutual Learning, Engagement and Capacity-Building," finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene în cadrul Fondului pentru Relații Bilaterale, și implementat de UEFISCDI în parteneriat cu Urbanize Hub, Ordinul Arhitecților din România, Universitatea de Știință și Tehnologie din Norvegia (NTNU), Nordic Edge și RANNIS – Centrul de Cercetare din Islanda.


Evenimente anterioare


Caravana Neutralității Climatice M100

Caravana Neutralității Climatice M100 este dedicată Apelului de proiecte și are ca scop promovarea inițiativei în rândul administrațiilor locale eligibile din toate regiunile țării, crearea de contexte propice pentru creșterea implicării cetățenilor în aceste teme și formarea unei comunități de practică în jurul acestor preocupări.

Brașov, 1-2 Iulie

Prima oprire a Caravanei M100 a fost la Brașov, în zilele de 1 și 2 iulie. Caravana a debutat cu o zi de citizen engagement, fiind organizate, în paralel, laboratoare de idei și workshopuri moderate de Urbanize Hub și Ordinul Arhitecților din România.

Cea de-a doua zi a Caravanei Neutralității Climatice a fost dedicată Conferinței M100 – un eveniment care a adus la un loc reprezentanți ai autorităților locale din zonă, jucători-cheie din mediul privat, dar și organizații nonguvernamentale și inițiative locale care își doresc să se implice, prin proiectele desfășurate, la misiunea M100.

Evenimentul din a doua zi a Caravanei Neutralității Climatice a fost deschis de primarul în funcție al orașului Brașov, Allen Coliban. Acesta a inițiat dezbaterea pe teme de neutralitate climatică, punctând câteva dintre proiectele și inițiativele verzi implementate sau în curs de implementare din zona metropolitană a Brașovului.

Ovidiu Cîmpean, Coordonator al proiectului M100 și Secretar de Stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a continuat cu prezentarea obiectivelor platformei M100, trecând în revistă, totodată, o serie de exemple de bune practici în domeniul regenerării urbane, din Utrecht, Copenhaga, Barcelona, Paris, dar și din Cluj Napoca și București - sector 6.

Ștefan Bâlici, președintele Ordinului Arhitecților din România – partener M100, a vorbit despre modul în care arhitecții se pot implica în atingerea neutralității climatice în zonele urbane și în transformarea mediului nostru de viață - teritoriu, orașe și clădiri – într-unul mai prietenos, sănătos și plăcut.

Ulterior, conferința a continuat cu o Masă Rotundă dedicată reprezentanților administrațiilor locale, moderată de Marius Cristea (Urbanize Hub). Au fost prezenți dna Maria Elena Seemann - City Manager Alba Iulia, dl. Paul Moldovan - City Manager Sector 6, Bucureşti, dl. Liviu Bǎileşteanu - Director Politici și Strategii, Ministerul Dezvoltării, dl. Dragoş Oprea - Arhitect-şef Braşov cărora li s-a alăturat și dl. George Scripcaru, primarul ales al orașului Brașov.

A urmat o dezbatere dedicată actorilor din mediul privat și a organizațiilor şi inițiativelor în dialog cu reprezentanți ai autorităților locale, moderată de dl. Eugen Pǎnescu, Ordinul Arhitecților din România. Au fost prezenți Oana Ivanov – Agenția pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, Cătălin Frangulea - Asociația Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Brașov, Ionuț Țața – CEO Iceberg, Orchestrator FIT European Digital Innovation Hub, Alexandra Hincu – Coordonator EIT urban Mobility RIS Hub Romania, Maria Gavozdea – For Sibiu, Membră OAR în programul de lucru UIA Arhitectură Comunitară și Drepturile Omului, Nicoleta Cîrjan – Forumul Orașelor Verzi.

Mai multe despre acestea puteți găsi și pe paginile de Facebook, Instagram și LinkedIN.

br1
br2
br3
br4
br5
br6
br7
br8
br9
br10

Timișoara, 8-9 Iulie

Caravana Neutralității Climatice M100 a ajuns pe 8 și 9 iulie la Timișoara. Ne-am reunit la Consiliul Județean Timiș pentru a discuta oportunități și proiecte pentru orașe sustenabile, în contextul Misiunii M100 pentru orașe inteligente și neutre climatic și al Apelului de proiecte pentru selectarea a 10 orașe românești care se vor alătura Misiunii.

Caravana a venit în vestul țării cu o primă zi de citizen engagement, care a inclus o nouă ediție a concursului de soluții verzi Urban Lab, organizat de partenerii Urbanize Hub și cel de educație pentru liceeni și studenți “Tineri pentru neutralitate climatică”, organizat de partenerul M100 - Ordinul Arhitecților din România – cu sprijinul Asociației De-a arhitectura. Participanți au primit informații despre proiectul M100, exemple de bune practici din orașe din Europa, apoi au intrat într-un joc de rol, pe echipe, pentru a identifica idei eficiente pentru susținerea neutralității climatice din orașe.

În a doua zi, la Timișoara, am adus la aceeași masă, în cadrul Conferinței M100, reprezentanți ai administrațiilor locale din zona de Vest a țării dar și reprezentanți ai ecosistemului verde, din zona nonguvernamentală și privată.

Ovidiu Cîmpean, Coordonator M100 și Secretar de Stat MIPE a vorbit despre politici publice care susțin direcția sustenabilității, cum ar fi aceea care reglementează mobilitatea urbană sustenabilă dar și despre importanța unor instrumente de guvernanță participativă și dezbateri publice cu cetățenii pentru a-i implica în acest proces de transformare verde a orașelor.

Ștefan Bâlici, președintele OAR, a vorbit la Timișoara, a punctat cele trei parteneriate care susțin efortul de tranziție către neutralitate climatică: unul estetic – politica recentă europeană din domeniul arhitecturii și mediului construit Noul Bauhaus European, cu unul dintre piloni cu referire la estetică – raportarea la valorile culturale, unul tehnic – adoptarea progresului tehnologic și a soluțiilor pe care acesta ni-l oferă și unul financiar – o abordare care să potențeze finanțarea privată prin intermediul resurselor publice.

În panelul dedicat autorităților, moderat de Marius Cristea, au participat Ruben Lațcău - Viceprimar Timișoara, Sorin Maxim, Director ADR Vest, Sorin Muntean, Primăria Arad, Mihai Jurcă - City Manager, Primăria Oradea, Grațian Dobre, Șef Birou Fonduri Europene, Reșița, Andrei Crăciun - Consilier, Ministerul Educației. Discuțiile s-au axat pe acțiuni concrete pe care administrații precum Timișoara, Reșița, Oradea sau Arad le-au implementat pentru adaptarea la schimbările climatice. Printre ideile dezbătute, au fost menționate identificarea unor surse regenerabile pentru termoficare, în condițiile în care 60% din emisii provin din sectorul rezidențial, dar și despre alternative sustenabile în domeniul mobilității, care să ajute la creșterea nivelului de calitate a vieții.

Toate cele 4 orașe reprezentate în cadrul Conferinței M100 și-au anunțat intenția de a intra în competiția lansată prin Apelul pentru 10 orașe care se vor alătura Misiunii și care vor beneficia de susținere în dezvoltarea capacității pentru a deveni orașe verzi.

În panelul dedicat organizațiilor și proiectelor care contribuie la Misiunea Orașelor sustenabile și neutre climatic au fost prezenți Loredana Gaiță – Timișoara Verde-Albastră, Ramona Laczko – Centrul de Proiecte Timișoara, Cristian Blidariu – Decan al Facultății de Arhitectură Timișoara, Vicepreședinte OAR, Andreea Tako – Plai Festival și Carmen Popa – Fundația Comunitară Banatul Montan. Împreună au discutat și au oferit idei despre cum poate sectorul cultural să contribuie la tema neutralității climatice.

Urmăriți detalii despre Misiunea M100 și pe paginile de Facebook, Instagram și LinkedIN.

0
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 19
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 22
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 26
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 29
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 30
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 36
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 47
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 55
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 58
UrbanizeHub M100 Timisoara Conferinta 66

Buzău, 23 Iulie

Caravana Neutralității Climatice M100 a făcut un scurt popas la Buzău, pe 23 iulie 2024, unde a fost organizată Conferința M100 dedicată administrațiilor locale din zona de sud, centru și est a țării dar și reprezentanților mediului privat, actori activi în domenii conexe neutralității climatice.

La Buzău am expus în fața reprezentanților administrațiilor publice, împreună cu partenerii primei inițiative M100 - Towards Climate Neutrality through Mutual Learning, Engagement and Capacity Building - oportunități pentru pași concreți în direcția orașelor sustenabile, în contextul Misiunii oglindă M100 pentru orașe inteligente și neutre climatic și al Apelului de proiecte pentru selectarea a 10 orașe românești care se vor alătura Misiunii.

Pe de altă parte, am aflat că orașele nu stau pe loc în ceea ce privește pașii spre un viitor verde. S-au prezentat proiecte concrete cu impact real în creșterea calității vieții, unele la stadiu de idee, altele în curs de desfășurare sau deja implementate. Administrațiile au vorbit despre idei dezvoltate în parteneriat cu mediul de business activ, despre obstacole depășite, despre atragerea investitorilor pe multe dintre domeniile pe care strategia de neutralitate climatică ar trebui să le acopere: spatii verzi, economie circulară, mobilitate urbană prin eficientizarea transportul public ca alternativă verde, piste de biciclete, reducerea numărului de autoturisme și implicit a emisiilor de carbon.

Ovidiu Cîmpean, Coordonator M100 și Secretar de Stat MIPE a deschis Conferința cu o prezentare despre politici publice care susțin direcția sustenabilității, cum ar fi aceea care reglementează mobilitatea urbană sustenabilă, punctând și importanța unor instrumente de guvernanță participativă și dezbateri publice cu cetățenii pentru a-i implica în acest proces de transformare verde a orașelor.

Elena Simion, Expert UEFISCDI a trasat contextul prin care a luat naștere ideea proiectului M100 - ca parte din rețeaua europeană numită CAPAcities. Împreună cu Spania și Suedia, România – prin proiectul M100, a propus un set de cerințe pentru orașele din Misiune care vor merge către noua comisie. M100 nu este o platformă doar pentru cele 10 orașe care vor fi selectate în urma apelului, ci va fi o platformă utilă oricărui oraș care își dorește să meargă înspre o direcție verde. M100 vine cu sloganul Niciun oraș nu este lăsat în urmă, astfel, prin platforma m100.ro, toată experiența din această primă inițiativă M100 va inspira și celelalte orașe românești care își doresc să atingă neutralitatea climatică.

Ștefan Bâlici, președintele OAR, a vorbit la Buzău despre faptul că arhitecții pot avea o contribuție importantă care astăzi nu este valorificată în sectorul public încă din faza de planificare. În cadrul proiectului M100, specialiștii din domeniul arhitecturii pot avea un input important pentru atingerea obiectivelor de neutralitate climatică prin patru parametri: patrimoniul înțeles ca sursă de idei și de soluții, învățare, dialog și planificarea conștientă.

Conferința M100 Buzău a continuat cu un panel dedicat autorităților, reprezentanți ai administrațiilor locale din zonele de sud, centru și est ale țării dar și reprezentanți ai mediului privat. Moderată de Marius Cristea, expert în dezvoltare urbană, panelul i-a invitat la discuții pe Constantin Toma – primarul Municipiului Buzău, Vlad Aurel Gogoncea - Consilier Superior Fonduri Europene Primăria Galați, Radu Dragomir - Urban Scope, Cătălin Rădulescu - Viceprimar Târgoviște, Czimbalmos Kozma Csaba - Administrator Public Primăria Sf. Gheorghe și Constantin Damov - Green Group.

Constantin Damov, președintele Green Group, cel mai mare reciclator din Europa a vorbit despre economia circulară și importanța perspectivei de a face managementul resurselor, nu a deșeurilor, un exemplu ar fi apele uzate. Economia circulară nu se poate face decât prin cooperare, și asta înseamnă nu să reciclam niște deșeuri, obiectivul este sa le extindem durata de viață. Pentru a construi o economie circulară, primul lucru căruia trebuie să ne adresăm este risipa.

Radu Dragomir - Urban Scope a amintit nevoia unui parteneriat între administrații pe fondul unei competiții care duce la progres și de nevoia de a accesa resurse specializate pentru a ajuta la accesarea de fonduri pentru proiecte importante, strategice, care nu pot fi susținute din bugetele locale.



Urmăriți detalii despre Misiunea M100 și pe paginile de Facebook, Instagram și LinkedIN.

1
M100 Buzau Logos Photos 60
M100 Buzau Logos Photos 84
M100 Buzau Logos Photos 97
M100 Buzau Logos Photos 122
M100 Buzau Logos Photos 142
M100 Buzau Logos Photos 156

Iași, 29-30 Iulie

Caravana Neutralității Climatice M100  a ajuns la final de iulie la Iași, unde a oprit pe 29 și 30 iulie. 

Am reunit la masa discuțiilor, în contextul Misiunii Oglindă M100, în zona de Nord-Est a țării, reprezentanți ai tuturor părților implicate: de la administrații locale și zone metropolitane până la instituții culturale și de educație, societate civilă și cetățeni preocupați de tema sustenabilității și a neutralității climatice. Am adus în atenție oportunitățile M100 și am aflat despre proiecte de sustenabilitate deja implementate sau planificate în orașele prezente la dezbatere: Iași, Suceava, Bârlad, Bacău și Botoșani.  

Caravana din inima Moldovei a debutat cu activități de citizen engagement – o nouă ediție a concursului de soluții verzi Urban Lab, organizat de partenerii Urbanize Hub și cel de educație pentru liceeni și studențTineri pentru neutralitate climatică”, organizat de partenerul M100 - Ordinul Arhitecților din România  cu sprijinul Asociației De-a arhitectura. Participanți au primit informații despre proiectul M100, exemple de bune practici din orașe din Europa, apoi s-au creat echipe și au fost invitați să identifice soluții eficiente prietenoase cu orașele pentru a atinge neutralitate climatică.


 În a doua zi, într-o locație istorică – Palatul Culturii din Iași – am adus la aceeași masă, în cadrul Conferinței M100, reprezentanți ai administrațiilor locale din zona de Nord-Est a țării dar și reprezentanți ai ecosistemului verde, din zona nonguvernamentală.

Ovidiu Cîmpean, Coordonator M100 și Secretar de Stat MIPE a prezentat proiectul M100, obiectivele, avantajele și beneficiile pe care cele 10 orașe selectate le vor avea prin oportunitatea de a lucra alături de experții M100 pentru a-și crea planurile de acțiune climatică și planurile de investiții aferent.

Primarul Municipiului Iași – Mihai Chirica a continuat cu o prezentare a proiectelor în curs prin care Iașiul a făcut pași importanți în domeniile cheie pentru neutralitate climatică, de la urbanism, la mobilitate sau energie regenerabilă. Printre acestea, se numără programul de eficiență energetică pentru școli, sau modernizarea și electrificarea transportului public, ambele cu reducerea semnificativă a emisiilor de CO2. 

Ion Lungu, Primarul Sucevei - unul dintre cele trei orașe deja acceptate în Misiunea UE “100 de orașe neutre climatic până în 2030” a punctat faptul că orașul a fost primul din țară care a implementat infrastructura de transport electric. De asemenea, a vorbit despre sistemul de iluminat public de tip led implementat prin fonduri europene, și despre cel de gestionare a deșeurilor. În zona de mediu, a fost amintită creșterea suprafeței verzi, orașul Suceava având în jur circa 20 ha de pădure-parc.

Beatrice Birtum - OAR, a prezentat la Iași cele trei parteneriate care susțin efortul de tranziție către neutralitate climatică: unul estetic – politica recentă europeană din domeniul arhitecturii și mediului construit Noul Bauhaus European, cu unul dintre piloni cu referire la estetică – raportarea la valorile culturale, unul tehnic – adoptarea progresului tehnologic și a soluțiilor pe care acesta ni-l oferă și unul financiar – o abordare care să potențeze finanțarea privată prin intermediul resurselor publice.
 
 Conferința a continuat cu un panel dedicat autorităților locale din zona Moldovei, moderat de Marius Cristea, cu o participare la nivel de reprezentanți administrativi din cele cinci orașe: Iași, Suceava, Bârlad, Bacău și Botoșani.  

Au fost prezenți Ana-Maria Vintilă - Viceprimar Bârlad, Monica Zlăvog  - Director Adjunct ADR Nord-Est, Mihai Chirica - Primar Iași, Ion Lungu - Primar Suceava, Diana Marin - Arhitect Șef Municipiul Bacău, Elena Monica Manoliu - Manager Programe de Investiții ADI Zona Metropolitană Iași și Mircea Magdalena - Administrator Public Municipiul Botoșani.

Discuțiile s-au focusat pe tema planificării urbane și a soluțiilor pentru zonele care s-au dezvoltat în jurul marilor orașe. Printre concluzii, s-a punctat faptul că una dintre cele mai mari surse de poluare este confortul. Astfel, încălzirea urbană și mobilitatea sunt printre principalii poluatori. În acest context, responsabilitatea la nivel de individ în ceea ce privește emisiile dar și nevoia ca cetățenii să înțeleagă că toate măsurile aplicate la nivel de administrații, deși vin cu nevoia de adaptare și schimbare a unor obiceiuri, contribuie la creșterea calității vieții. 

Corina Dumitru, Consilier Superior în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării a prezentat politicile inovatoare aduse prin Misiunile Europene și, în acest context, oportunitățile de finanțare a planurilor pentru neutralitate climatică. 

Au luat, apoi, cuvântul organizații locale nonguvernamentale și reprezentanți ai unor instituții de învățământ superior care au povestit despre proiecte care contribuie la Misiunea Orașelor sustenabile și neutre climatic. Au fost prezenți Răzvan Nica - Prodecan Facultatea de Arhitectură și Urbanism TUIASI, Alexandrina Dinga - Președinte Executiv Asociația Civica, Cristina Cāpităniță - Manager Proiecte Asociația Mai Bine, Alex Luchici - Președinte Alianța pentru Transport Alternativ Iași, Mihai Bulai - Prodecan Facultatea de Geografie și Geologie UAIC IAŞI

În urma discuțiilor, s-a ajuns la concluzia că mediul universitar și cel nonguvernamental joacă un rol foarte important și ar fi și mai bine utilizat dacă ar exista o colaborare între acestea și administrațiile locale. O abordare colaborativă și existența unui sistem de întâlniri de lucru cu primăriile, un tip de structură de consultare, ar putea oferi oportunitatea de a schimba idei și teme de lucru.

S-a punctat nevoia ca la nivel instituțional să existe oameni pregătiți să înțeleagă problemele legate de sustenabilitate. Pe de altă parte, e nevoie ca ONG-urile să meargă spre cetățeni, societatea civilă  având un rol foarte important în activarea civică prin programe de informare și educare pentru a ajuta cetățenii să conștientizeze cum pot limita amprenta de carbon. 

Urmăriți detalii despre Misiunea M100 și pe paginile de Facebook, Instagram și LinkedIN.

1
UrbanizeHub M100 Iasi 43
UrbanizeHub M100 Iasi 50
UrbanizeHub M100 Iasi 56
UrbanizeHub M100 Iasi 91
UrbanizeHub M100 Iasi 102
UrbanizeHub M100 Iasi 133
UrbanizeHub M100 Iasi 139

Constanța, 13 August

Constanța a găzduit ultimul eveniment din cadrul ”Caravanei Neutralității Climatice M100”, acesta a avut loc în 13 august 2024, la Sediul Consiliului Județean Constanța.

În contextul Misiunii Oglindă M100, am adus discuția privind planurile de acțiune în direcția neutralității climatice și în zona de Sud-Est a țării. Au răspuns pozitiv invitației de a participa reprezentanți ai tuturor părților implicate: de la administrații locale și zone metropolitane până la instituții culturale și de educație, societate civilă și cetățeni preocupați de tema sustenabilității și a neutralității climatice. 

În cadrul evenimentului am expus celor prezenți oportunitățile Misiunii Oglindă pentru neutralitate climatică, dar am aflat și informații prețioase despre proiecte de sustenabilitate deja implementate sau planificate în orașele prezente la dezbatere: Constanța, Brașov, Oradea.  

Caravana de la malul Mării Negre a inclus, pe de o parte, ultima ediție a workshop-ului de educație pentru liceeni și studenți Tineri pentru neutralitate climatică”, organizat de partenerul M100 - Ordinul Arhitecților din România  cu sprijinul Asociației De-a arhitectura. În paralel, a avut loc Conferința M100, găzduită de această dată la sediul Consiliului Județean Constanța. 

Primarul Municipiului Constanța – Vergil Chițac a deschis conferința o prezentare a proiectelor în curs prin care Constanța le-a realizat în domeniile conexe neutralității climatice. 

Ovidiu Cîmpean, Coordonator M100 și Secretar de Stat MIPE a prezentat proiectul M100, obiectivele, avantajele și beneficiile pe care cele 10 orașe selectate le vor avea prin oportunitatea de a lucra alături de experții M100 pentru a-și crea planurile de acțiune climatică și planurile de investiții aferent.

Elena Simion, Expert Proiecte Internaționale UEFISCDI, a trasat contextul prin care a luat naștere ideea proiectului M100 - ca parte din rețeaua europeană numită CAPAcities. O informație importantă a fost și anunțarea evenimentului în cadrul căruia vom afla numele celor 10 orașe selectate pentru a se alătura Misiunii M100 – Climate Neutrality Forum care va avea loc pe 29 - 30 Octombrie 2024.

Ștefan Bâlici, președintele OAR, a vorbit la Constanța despre faptul că arhitecții pot avea o contribuție importantă care astăzi nu este valorificată în sectorul public încă din faza de planificare. Specialiștii în planificare urbană și arhitectură s-au alăturat inițiativei M100, pentru a veni cu un input important pentru atingerea obiectivelor de neutralitate climatică prin patru parametri: patrimoniul înțeles ca sursă de idei și de soluții, învățare, dialog și planificarea conștientă.

Alexandra Hîncu - Iceberg+ a prezentat proiecte și finanțări aduse în zona de smart cities & mobilitate, atât în Brașov cât și în Constanța, prin așa numitele Live Labs care oferă accesul la dezvoltatori de tehnologii ICT cu focus pentru a testa ideile în termeni reali. În același timp, oferă posibilitatea cetățenilor să se implice activ în dezvoltarea și adaptarea la astfel de tehnologii. Prin implementarea unui Smart City Living Labs, întreg orașul beneficiază de servicii dezvoltate pe baza transferului de tehnologie, un avantaj ar fi și de transferul facilitaților, o dată testate, către alte orașe.

Marcel Ionescu Heroiu - Banca Mondială, a luat cuvântul lăudând inițiativa M100 ca fiind una dintre cele mai importante la nivel de administrație publică. Am aflat din prezentare și faptul că sunt puține țări în lume care au reușit să reducă emisiile de CO2, în timp ce România are cel mai scăzut nivel de emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor din Europa. Țara noastră a atins deja, încă din 2020, obiectivul de a reduce cu 55% emisiile. Astfel, avem oportunitatea să inovăm, să aducem abordări noi, care să vină ca un exemplu și pentru alte orașe europene. 

Conferința a continuat cu o Masă rotundă care a reunit atât reprezentanți ai administrației locale (zone metropolitane Constanța, Brașov, Oradea) cât și reprezentanți ai administrației publice centrale: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Energiei și Ministerul Dezvoltării.

Au participat la discuții: Mircea Cârlan - Ministerul Energiei, Ovidiu Cîmpean - Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Liviu Băileșteanu - Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Crăciun - Director Zona Metropolitană Constanța, Alina Nicoară - Director Adjunct Zona, Metropolitană Brașov și Sebastian Marcu - Manager de proiect Zona Metropolitană Brașov.

În panelul dedicat organizațiilor și proiectelor care contribuie la Misiunea Orașelor sustenabile și neutre climatic au fost prezenți Cosmin Bârzan - Centrul pentru Resurse Civice, Simona Niculae - Grupul de Inițiativă Civică Peninsula, Alexandru Bobe - City InnoHub, Universitatea Ovidius Constanța, Andreea Petruț - Act For Tomorrow. 

Concluziile panelului s-au axat pe relația pe care ONG-urile o au cu mediul administrativ. Participanții au venit cu idei de soluții de îmbunătățire a acesteia prin: implicarea în proiecte de pe picior de egalitate la nivel de resurse sau idei de implementat, angajamente pe termen lung trans administrative, o deschidere a administrației la colaborare în parteneriate cu ONG-urile pentru scopuri comune prin care zona urbană are de câștigat, o mai bună relație dintre administrația locala și mediul universitar, o mai mare transparență a comunicării din partea administrației publice în legătură cu proiectele în proces de implementare care afectează societatea civilă, și o politică participativă mai deschisă, dialog real și consultare reală cu cetățeanul, care nu există în acest moment dintr-o teamă față de opinia publică.

Urmăriți detalii despre Misiunea M100 și pe paginile de Facebook, Instagram și LinkedIN.

1
2
3
4
5
6
7

Consultări online de tip helpdesk

Consultările online de tip helpdesk sunt destinate administrațiilor interesate să aplice în cadrul Apelului și includ prezentări tematice, explicații tehnice, și sesiuni de întrebări și răspunsuri (Q&A). Detaliază modul în care se desfășoară Apelul de selecție, care sunt scopul și cerințele acestuia, ce conțin Expresiile de Interes și cum se completează și transmit acestea.

Sesiuni HELPDESK - Metodologie și aplicație

helpDesk

Pentru sesiunile de helpdesk, este încurajată participarea experților tehnici din cadrul Primăriilor și/sau al organizațiilor care reprezintă zonele metropolitane și zonele urbane funcționale. Astfel, cei responsabili de elaborarea Expresiilor de Interes vor putea primi clarificări direct de la experții M100 cu privire la orice aspecte pentru care au întrebări. Înainte de a participa la cele trei sesiuni, este recomandată consultarea Metodologiei pentru Apelul de selecție M100, precum și Expresia de Interes și Scrisoarea de Susținere (disponibile aici).

Toate cele trei sesiuni de helpdesk se vor desfășura online, folosind platforma Zoom.

Formulare de înregistrare pentru sesiunile de helpdesk:

   • Sesiunea 1 (15 iulie 2024, 11:00 – 13:00), online: Informațiile prezentate în timpul evenimentului sunt disponibile aici și aici

   • Sesiunea 2 (25 Iulie 2024, 11:00 – 13:00), online: Informațiile prezentate în timpul evenimentului sunt disponibile aici și aici

   • Sesiunea 3 (31 Iulie 2024, 11:00 – 13:00), online: Informațiile prezentate în timpul evenimentului sunt disponibile aici

Toate cele trei sesiuni de helpdesk vor fi înregistrate, iar înregistrările vor fi disponibile pentru vizionare ulterioară pe website-ul m100.ro.

Pe lângă sesiunile colective de suport online, fiecare aplicant are posibilitatea de a adresa întrebări punctuale și de a solicita sesiuni individuale de helpdesk prin trimiterea unui e-mail la adresa info@m100.ro. Aceste oportunități de asistență vor ajuta la îmbunătățirea Expresiilor de Interes, pentru a crește șansele de selecție a celor 10 orașe din România ce vor beneficia de suport în reducerea emisiilor de carbon până în anul 2035.





[T: 0.1869, O: 148]